Internationella Kvinnodagen
Kvinnodagen bjöd på
två starka föreläsningar
Succé blev det för det digitala firandet av Internationella kvinnodagen i Trollhättan. Dagen innehöll två starka föreläsningar och bakom evenemanget stod Integrationsforum mot rasism, Trollhättans
stad och ytterligare 16 organisationer.
Först ut var Magda Augustsson, kurator på Trollhättans stads enhet mot våld i nära relation. Hon konstaterade att mäns våld mot kvinnor är ett jättestort samhällsproblem, där alla kan vara utsatta.”97 procent av de som misstänks är män”, förklarade hon. ”En av fem ungdomar 16 – 24 år är utsatta för våld i nära relation. Äldre utsätts också, för våldet går
inte i pension, och personer med funktionsvariationer är särskilt utsatta.”
Vad är då våld i nära relation?”Ett mönster från subtila handlingar till allvarliga brott som kan sluta med mord”.
Under 2020 dödades 16 kvinnor av sin partner och under 20 år har 331 kvinnor mördats av den som de var tillsammans med och litade på.
Våldet kan se olika ut (se faktarutan). Men konsekvensen blir att kvinnan bryts ner mer och mer. Våldet normaliseras och blir en del av vardagen, samtidigt som det blir grövre.”Isolering, ensamhet, arbetslöshet och dålig ekonomi förvärrar situationen. Och det är svårt att göra
polisanmälan och söka hjälp, om mannen hela tiden är närvarande och kontrollerar.”Magda Augustssons föreläsning lockade 70 användare spridda över landet. Till exempel deltog en tjejjour i Borlänge.
Kvällsföreläsningen hölls av Linnéa Claeson, jurist, handbollsproffs, debattör och en stark röst för kvinnors rättigheter. Hennes föreläsning blev mer av ett samtal med Antidiskrimineringsbyråns kommunikatör, Nora Emanuelsson, som höll i trådarna på ett utmärkt sätt.
Linnéa Claeson inledde med några av de fruktansvärda ord hon får på mail och några av de vidrigheter som vissa män vill göra med henne.
”Jag står för mänskliga rättigheter, civilkurage och medmänsklighet och detta är vad jag får”, sa hon. Kampen för kvinnors rättigheter kan inte föras enbart av kvinnorna själva, anser Linnéa Claeson.
”Kvinnor har pratat och vittnat om ojämlikhet så länge. Nu behöver vi svar: Vad gör vi åt det?” Hon ser pojkar och män som allierade i kampen, men önskar att dessa ska växla upp och gå från ord till handling. ”Männen är välkomna! De är behövda. Många män är beredda att stå upp för det som är rätt. Men vi vill se lite mer mod och action från grabbarna.”
Våld i relationer bland ungdomar bekymrar Linnéa Claeson. Både pojkar och flickor hör av sig till henne med frågor om strypsex och hårda tag: ’Måste jag slå min tjej?’ ’Min kille gör slut om jag inte går med på analsex.’
”Intimiteten börjar försvinna och sex är inte längre särskilt kul utan något mycket farligt.” Hon pratar om feminism: ”En ideologi, där alla ska ha samma förutsättningar och skyldigheter. Men begreppet har smutskastats. Och vill man inte prata om lösningar, så tjafsar man om
oväsentligheter.”
Kvällen avslutades med frågor från publiken, till exempel:
Hur ska man stå upp mot killarna i klassen när man blir kallad allt möjligt?
”Skaffa allierade! Det handlar om mod, men också om din säkerhet. Min fråga är: Var är alla vuxna? Vuxna ska ta ansvar och skydda dig.”
Hur bemöter man hat från kvinna till kvinna? ”Det är svårt att vara människa och ännu svårare att vara kvinna. Bidra inte själv! Släng inte samma tillbaka!”
Jag blir ifrågasatt och andra skrattar åt att jag är feminist. Vad ska jag göra?
”Deras åsikter är inte viktiga. Du bestämmer vem du är och om du vill samtala med dem. Vill du det, så bemöt dem med fakta: Så här många kvinnor våldtas, mördas, och könsstympas och flickor blir sålda varje dag. Därför engagerar jag mig i kvinnors rättigheter.”
132 användare spridda över landet, deltog i Linnéa Claesons föreläsning, till exempel från Västerbotten och Gotland. Förmodligen deltog fler personer, eftersom flera fritidsgårdar hade kopplat upp sig.
Lisbeth Bengtsson