Spännande invigningmed Betlehem Isaak

Spännande invigning med Betlehem Isaak
”Rasism byggs på lögner som sprids som sanningar.” Så sa Betlehem Isaak, som i söndags höll föredrag om rasism och mänskliga rättigheter hos Integrationsforum mot rasism och Antidiskrimineringsbyrån. Betlehem var inbjuden till föreningens kick off inför hösten, då man invigde sin nya lokal. Hennes föredrag var en kompetensutveckling för både medlemmar, styrelse och personal. Betlehem Isaak är född i Eritrea, uppvuxen i Göteborg, men bor numera i Malmö och studerar statsvetenskap vid Lunds universitet. Hon är dotter till journalisten Dawit Isaak som har suttit fängslad utan rättegång i 18 år i Eritrea.

Tidigare i år utkom hennes debutbok ”Mitt liv utan dig” och hennes teaterpjäs ”Jag är Betlehem Dawit Isaak” har visats på Angeredsteatern. 6 juli var hon värd för ett mycket starkt sommarprogram i Sveriges Radio P1.
Hos Integrationsforum höll Betlehem Isaak ett aktivt föredrag, som involverade åhörarna. ”Det finns inte olika raser, mänskligheten är en ras”, förklarade hon. Hon slog också hål på begreppet arier, som användes av nazisterna under andra världskriget i betydelsen långa, atletiska och blonda människor. ”Arier är i stället perser och indier, människor som talar indoiranska språk”, slog Betlehem Isaak fast.

Under dagen invigdes också Integrationsforums nya lokal. Föreningen har flyttat från den trånga lokalen vid Drottningtorget till en fräsch lokal, som är tillgänglig för alla, i byggnad 74 på Innovatum. Till invigningen hade föreningen bjudit in sina medlemmar till en festlig start inför höstens arbete. Och eftersom medlemsantalet har ökat under året och för att lära känna varandra och kunna hjälpas åt på ett bra sätt, inleddes dagen med att de närvarande presenterade sina organisationer och sig själva.
”Samhällsklimatet är tufft och hårda vindar blåser. Det viktigt att stå tillsammans och göra världen lite bättre”, sa föreningens ordförande, Ema Enderlein Fall som hälsade välkommen och tackade alla. Den inbjudna gästen, Betlehem Isaak, var efter presentationerna imponerad över den bredd och sammanlagda kunskap som finns i föreningen.

Text: Lisbeth Bengtsson
Foto: Nora Emanuelsson