mänskliga rättighetsdagen

Fakta eller fejk?

I en värld där information flödar genom många alternativa vägar och där samhället alltmer polariseras växer många upp med en annan bild av verkligheten än den etablerade. Konspirationsteorier blir till fakta och sanningar blir till fejk. Vad gör detta med oss? Och hur kan vi förebygga, bemöta och hantera desinformation? Är källkritiken viktigare än någonsin och vad har egentligen vaccinmotståndare, Incels, NMR och Qanon anhängare gemensamt? 

 
TACK till er som deltog på MR-dagen den 24 oktober.

Hoppas vi ses igen nästa år! 

 

Mänskliga rättighetsdagen är ett evenemang som har anordnats i Trollhättan varje år sedan 2017 med anledning av FN-dagen. Det är en samlingsplats för alla, allt från ideellt engagerade till skolor, tjänstemän och politiker som arbetar eller vill lära sig mer om mänskliga rättigheter. Årets MR-dag kommer att hölls den 24 oktober på N3 under temat Fakta eller Fejk. I början av nästa år startas planeringen för 2023. Mer info kommer närmare. 

Kontakta info@adbfyrbodal.se för mer info. 


Programmet 2022-10-24

     Dörrarna öppnas

      9.00

Invigning

9:15

Integrationsforum och Antidiskrimineringsbyrån inviger dagen.

Center mot våldsbejakande extremism

9:30

CVEs arbete med extremism. 

 
Kristina Alexanderson

10:20

Vad är egentligen källkritik och hur gör man? Kristina Alexanderson från Internetstiftelsen lär oss om grunderna till källkritik och om hur vi ska göra i praktiken när vi möts av dagens informationsflöde.

Peter Eriksson

11:10

Med ett nyss genomfört val har vi givit moderaternas 1:a kandidat i Trollhättan möjligheten att säga några ord om mänskliga rättigheter och vad moderaterna tänker om den kommande tiden i Trollhättan när det gäller social frågor. 

Inslag från Unga

11:15

Elever från Kunskapsförbundet presenterar en kortfilm om källkritik.

Ulrika Nandra

12:30

Ulrika Nandra är författare och journalist med maktperspektiv som själv har erfarenhet av hur desinformation och konspirationism har påverkat hennes egna familj. Hon föreläser om egna erfarenheter och hur hennes far, en fri konstnär, kunde förvandlas till en fanatiker. Hon utmanar med en fördjupad förståelse för maktens roll i våra vardagliga liv. Du ges under föreläsningen en möjlighet att identifiera vilka maktrelationer du själv ingår i, vilka som är värda att värna om, eller välja bort. Bryt upp med inlärda vanor och normer som rädsla – och bli inspirerade till att vilja förändra och göra om.

Morgan Finnsiö

13:40

En föreläsning som handlar om hur vi kan förstå konspiationismens värld. Morgan Finnsiö från Expo visar var och hur konspirationismens idéer sprids och förklarar hur en del idéer redan blivit mainstream och når långt bortom de konspiratoriska sajterna men också på hur konspirationism kan bemötas och hanteras i praktiken bland ungdomar i skolan och i samhället överlag.

Panelsamtal

15:00

Dagens föreläsare diskuterar likheter mellan olika extrema grupper samt hur de hela hänger ihop.

Med reservation för programförändringar.

Utställare på MR-dagen 2022


 
Träffa våra fantastiska utställare på MR-dagen. Lär känna olika organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter. Kanske kan de hjälpa dig eller du hjälpa dem! Mr-dagen är en plats inte bara för föreläsningar utan också för mingel och nätverkande. 
- Nora Emanuelsson, verksamhetsledare på Antidiskrimineringsbyrån.  

Arrangörer: MR-dagen är inspirerad av de nationella MR-dagarna och är ett initiativ av Integrationsforum mot rasism och Antidiskrimineringsbyrån Trollhättan i samverkan med Trollhättan stad, N3 Trollhättan.
MR-dagen finansieras delvis av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.


Vill ni delta i nästa MR-dag eller kanske vara med som utställare? Vill du veta mer om evenemanget?
Kontakta oss på info@adbfyrbodal.se eller ring till 0520-834 53 så berättar vi mer.

sponsorer  2022

SPONSRA MR-DAGEN

För att vi ska kunna genomföra MR-dagen behöver vi er hjälp!
Att sponsra Mänskliga rättighetsdagen är ett sätt att visa på vilka värderingar er organisation står för. Alla är för mänskliga rättigheter men vad en gör i praktiken ser ofta olika ut. Detta är ett grymt tillfälle för er att visa på handlingskraft, ni står upp för, och är med i främjandet av mänskliga rättigheter genom denna sponsring.

Se mer information i dokumentet


mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter handlar om alla människors rätt till lika och rättvisa villkor. Att du är född som människa ska räcka för att du ska behandlas lika och utefter dina förutsättningar som människa. Alla ska behandlas med respekt oavsett olikheter. Tyvärr ser det inte ut så i världen och Sverige idag, olika grupper utsätts för orättvisa, diskriminering och våld. Vi har olika livskvalité, olika möjligheter trots att vi bör behandlas och vara lika. Såhär kan det inte vara. Därför är det viktigt att vi alla står upp för och arbetar för våra mänskliga rättigheter.