mänskliga rättighetsdagen

Fakta eller fejk?

I en värld där information flödar genom många alternativa vägar och där samhället alltmer polariseras växer många upp med en annan bild av verkligheten än den etablerade. Konspirationsteorier blir till fakta och sanningar blir till fejk. Vad gör detta med oss? Och hur kan vi förebygga, bemöta och hantera desinformation? Är källkritiken viktigare än någonsin och vad har egentligen vaccinmotståndare, Incels, NMR och Qanon anhängare gemensamt? 

 
Detta och mycket mer får du ta del av under MR-dagen 2022. Vi ses väl? Dagen är kostnadsfri. 

Programmet kommer teckenspråkstolkas .

I år kommer du att få lyssna till:

 

kRISTINA aLEXANDERSON INTERNETSTIFTELSEN

Ulrika Nandra

Morgan Finnsiö


Mänskliga rättighetsdagen är ett evenemang som har anordnats i Trollhättan varje år sedan 2017 med anledning av FN-dagen. Det är en samlingsplats för alla, allt från ideellt engagerade till skolor, tjänstemän och politiker som arbetar eller vill lära sig mer om mänskliga rättigheter. Årets MR-dag kommer att hållas den 24 oktober på N3 under temat Fakta eller Fejk. Du kommer att kunna ta del av dagen både på plats på N3 samt genom en livesändning via Youtube. Adress till N3 är Nohabgatan 15,  461 53 Trollhättan. 

Kontakta ayan@adbfyrbodal.se för mer info. 


Här kan du följa mr-dagen live på youtube

Spara länken så hittar du lätt när det är dags att följa den 24 oktober! 

Programmet

     Dörrarna öppnas

      9.00

Invigning

9:15

Integrationsforum och Antidiskrimineringsbyrån inviger dagen.

Center mot våldsbejakande extremism

9:30

CVEs arbete med extremism. 

 
Kristina Alexanderson

10:20

Vad är egentligen källkritik och hur gör man? Kristina Alexanderson från Internetstiftelsen lär oss om grunderna till källkritik och om hur vi ska göra i praktiken när vi möts av dagens informationsflöde.

Inslag från Unga

11:10

Elever från Kunskapsförbundet presenterar korta filmsnuttar om källkritik.

Ulrika Nandra

12:30

Ulrika Nandra är författare och journalist med maktperspektiv som själv har erfarenhet av hur desinformation och konspirationism har påverkat hennes egna familj. Hon föreläser om egna erfarenheter och hur hennes far, en fri konstnär, kunde förvandlas till en fanatiker. Hon utmanar med en fördjupad förståelse för maktens roll i våra vardagliga liv. Du ges under föreläsningen en möjlighet att identifiera vilka maktrelationer du själv ingår i, vilka som är värda att värna om, eller välja bort. Bryt upp med inlärda vanor och normer som rädsla – och bli inspirerade till att vilja förändra och göra om.

Morgan Finnsiö

13:40

En föreläsning som handlar om hur vi kan förstå konspiationismens värld. Morgan Finnsiö från Expo visar var och hur konspirationismens idéer sprids och förklarar hur en del idéer redan blivit mainstream och når långt bortom de konspiratoriska sajterna men också på hur konspirationism kan bemötas och hanteras i praktiken bland ungdomar i skolan och i samhället överlag.

Panelsamtal

15:00

Dagens föreläsare diskuterar likheter mellan olika extrema grupper samt hur de hela hänger ihop.

Med reservation för programförändringar.

Arrangörer: MR-dagen är inspirerad av de nationella MR-dagarna och är ett initiativ av Integrationsforum mot rasism och Antidiskrimineringsbyrån Trollhättan i samverkan med Trollhättan stad, N3 Trollhättan.
MR-dagen finansieras delvis av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.


Vill ni delta i nästa MR-dag eller kanske vara med som utställare? Vill du veta mer om evenemanget?
Kontakta oss på info@adbfyrbodal.se eller ring till 0520-834 53 så berättar vi mer.

sponsorer  2022

mrdagen 2021

SPONSRA MR-DAGEN

För att vi ska kunna genomföra MR-dagen behöver vi er hjälp!
Att sponsra Mänskliga rättighetsdagen är ett sätt att visa på vilka värderingar er organisation står för. Alla är för mänskliga rättigheter men vad en gör i praktiken ser ofta olika ut. Detta är ett grymt tillfälle för er att visa på handlingskraft, ni står upp för, och är med i främjandet av mänskliga rättigheter genom denna sponsring.

Se mer information i dokumentet


mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter handlar om alla människors rätt till lika och rättvisa villkor. Att du är född som människa ska räcka för att du ska behandlas lika och utefter dina förutsättningar som människa. Alla ska behandlas med respekt oavsett olikheter. Tyvärr ser det inte ut så i världen och Sverige idag, olika grupper utsätts för orättvisa, diskriminering och våld. Vi har olika livskvalité, olika möjligheter trots att vi bör behandlas och vara lika. Såhär kan det inte vara. Därför är det viktigt att vi alla står upp för och arbetar för våra mänskliga rättigheter.